Länkar

måndag 7 juni 2010

LED-TV - ett skämt mot dig som konsument

Man ser det överallt, de kallar det det nya formatet inom tv-teknologin, de säger att det sparar ström; att bilden blir bättre - kontrasten starkare. Folket biter åt och folket köper. Simpelt är det och det vet våra kära kapitalistiska kedjor om: berätta för folket vad som är bra, och folket fastnar för deras lögner. När LCD-TV först började säljas var den i stor konkurrens med plasman; men då mer och mer fel från plasmatillverkarnas opålitliga sidor strömmade in började efterfrågan minskas - just nu säljs fortfarande plasma tv, men oftast bara till tv-tittande, då dator och tv-spel kan skapa efterbränningar i skärmen. (Det påstås dock att detta problem numera är löst)
Nu verkar det dock som att tillverkarna har fått nog. Utan stadig konkurens säljer helt enkelt inte saker lika bra. Våra skärmar där hemma har blivit så pass avancerade att det inte går att ta reda på vad som pågår i den; och sanningen är att då man är i ständigt behov av motstånd och inte har den, så måste man ibland starta en själv.

LCD -skärmar betyder flytande kristallskärm. Flytande kristall är stadiet av en kristallsammansättning som är mellan flytande form och fastform. Vilket betyder att de flytande kristallens egenskaper liknar lösaktig massa, samtidigt som beståndsdelarna verkar vara av vanlig kristall. (Går det att använda ordet kristal mer än jag har?) Varje pixel i skärmen är ett antal molekyler som sitter mellan ett lager av genomskinliga elektroder och två motsatta polariserade sidor. Elektronerna passerar det första lagret, elektronerna sätts igång, passerar igenom den flytande kristallen, skapar en bild för oss att se, passerar genom att antal andra filter tills de syns på skärmen fram för oss. Man kan kort säga att det funkar som en bioduk, som är upplyst från baksidan av skärmen. LED-skärmen är nästan samma sak. Vad Samungs, Sony och alla andra stora tillverkare kallar sina produkter för LED,används rent ut sagt bara för att fånga köpare. Istället för att utnyttja vanlig ljus som lyser på bakifrån, gör man det med LED-dioder istället. Vissa delar av skärmen används då för att höja kontrasten och låta bilden stå ut på vissa sidor. En annan typ är bara vanliga LED-dioder vid ramen av skärmen, som låter bilden långsamt jämna ut sig, så att det blir behagligt att titta vid längre perioder. Tekniken gör också så att färger som svart och vitt står ut mer och blir starkare för våra ögon på bekostnaden av att detaljer i små ljusa upplysta områden på skärmen, blir svårare att se.

Jag var på el-giganten några månader sen och pratade med min vän om just detta då en teveförsäljare nonchalant hoppade in och undrade vad vi snackade om. Jag tänkte att jag kunde konfrontera honom och berättade vad jag visste om tillverkningen. Han skrattade lite smått åt mig och berättade att det faktiskt var han som sålde varorna – och inte jag: och därför visste han mer. Jag antog hans utmaning och bad honom förklara vad det var för skillnad och han svarade bara att istället för att lysa på baksidan med hjälp av lysrör använder man LED-lampor, eller små julgransljus, som han själv satte det. Vi gick därifrån och undrade vad fan det vad han snackade om. Varför skulle LED-ljusen ge bättre bild? Varför skulle mina andra källor ljuga? Han verkade dock säker på sin sak – men tyvärr för honom är jag det med. Jag upprepar gott folk, LED är skitsnack, helt enkelt en påhittad kommersiell produkt gjord för att skapa konkurens för sina gamla varor. LCD sparar mer energi och har tillräckligt bra bild för att ni inte ska känna skillnaden mellan ett mer kontrast fullt tittande. Istället för att falla för försäljarens trick och slösa tusenlappar på en mindre skärm, använd pengarna för att köpa större skärmar som är mer utvecklade och därför bättre. Då kostanden är väldigt hög. EN LED-tv är samma sak som en LCD-tv, och riktig LED-bild i full HD existerar inte än. Än så länge finns det för många nackdelar i teknologin för att vi ska kunna överföra den till tv-apparater. Idag hittar du bara bitar av den teknologin i elektroniska apparater men en tv-apparat som är i full LED är bara en lögn. Förhoppningsvisst utvecklas LED i framtiden så att vi verkligen får njuta av den lögnen dem de försöker spela på oss idag och när de riktiga LED tv-apparaterna kommer ut så kan ni vara säkra på att det är en revolution inom tv-världen.

Här är det riktiga namnet på skärmarna som säljs: LED-backlit LCD television och källorna jag använde:

Vanlig LCD-TV

"Riktig" LED-TV


Mer information för dig som vill läsa, om både styrkorna och svagheterna av LED, fast av andra anledningar än vad försäljarna säger:




En jämförelse mellan LCD och LED

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar